Uuden vuosituhannen yllätykset

Teksti: Teemu Suhonen

Parin peräkkäisen sataprosenttisen mieshallituksen jälkeen ROPOn pojat myhäilivät tyytyväisyyttään, kun uuden vuosituhannen ensimmäinen hallitus koostui hienosti puoliksi naisista. Ennen WB-iltaa järjestetyssä tiukkojen äänestysten vaalikokouksessa sai ROPO vuodelle 2000 myös historiansa ensimmäisen naispuheenjohtajan Jenni Oksasesta. Edellisvuoden isännästä Juuso Hietasesta tuli varapuheenjohtaja ja excursiomestari Jarmo Lempisestä rahastonhoitaja. Hallituksen kolmas miesjäsen oli Joni Kokko – tosin hänkin emännän tittelillä. Muut naisvaikuttajat olivat sihteeri Hanna Kajan ja excursiomestari Jenni Matikka.

Kevätkauden tiistaina 15.2.2000 startanneen rutiininomaisen riemukkaan vuosikokouksen jälkeen kerholaiset lähtivät excursiolle Lemminkäisen työmaalle Kaisaniemeen. Maanalaista paikoituslaitosta ihmeteltiin ensin kalvosulkeisten merkeissä ja sitten pölyisessä ja lämpöisessä luolassa. Käytäviä pitkin siirryttiin samalla katsastamaan myös YIT:n yliopiston kirjaston laajennushanketta. Kyseessähän oli maan alle rakennettu kerrostalo, johon kirjaston arkistot sijoitetaan. Työmaakierroksen jälkeen odotteli sauna YIT:n pääkonttorin tiloissa Käpylässä, jossa ROPOlaiset saunoivat ja nauttivat hyvästä ruuasta ja juomasta iloisen vauhdikkaissa merkeissä. Hyvästä meiningistä kertoo, että 20 kerholaisen lisäksi myös isännillä tuppasi menemään suhteellisen lujaa.

Myös NCC Finland Oy halusi järjestää ROPOlle saunaillan omassa edustussaunatilassaan Jönsäksentiellä maanantaina 20.3.2000. Rekrytointisaunana mainostetussa tilaisuudessa esiteltiin aluksi NCC:tä konsernina ja lopuksi firman ympäristöohjelmaa. Virallisen osuuden jälkeen kerholaiset päästettiin saunomaan ja ruokailemaan jälleen kera hyvän juoman. Edellisellä viikolla ollut kotimaan pitkä tosin hivenen kutisti joukon juhlamieltä, mutta tilaisuus oli muuten erittäin onnistunut – paikalla olleesta 20 ROPOlaisesta muutama sai töitäkin.

Alkukevään excuilujen jälkeen oli huhtikuussa vuoro ROPOn isännöimille perinteisille tapahtumille. Kevään saunailta järjestettiin 3.4.2000 Rantsussa ja oli tällä kertaa infrapainotteinen. Esittäytymisvuorossa olivat CM-urakointi, Teräsbetoni ja Lemminkäinen. Tilaisuus alkoi näppärästi, mutta esiintyneet herrat tuppasivat miltei kaksinkertaistamaan puheaikansa, josta seurasi hienoisia aikataulupulmia. Lopulta virallinen ohjelma päättyi ja nälkäinen kolmekymmentäpäinen yleisö pääsi nauttimaan herkullisista lasagneista ja muista pöydän antimista. Pienen puolen sauna oli erityisen onnistuneesti lämmitetty ja iltaa istuttiin mukavassa seurassa ja hyvien juomien äärellä hamaan aamuun asti.

Huhtikuun lopussa 30.4.2000 vietetyt vuosituhannen ensimmäiset ROPOn Wappusimat saivat osakseen ansaitsemaansa juhlallisuutta. Suuressa viisaudessaan oli hallitus päättänyt kutsua kerhoomme uuden kunniajäsenen pitkän tauon jälkeen. Kunnian sai YIT:n kehitysjohtaja Sakari Toikkanen, josta tuli kerhomme järjestyksessä neljäs kunniajäsen. ROPOmyönteisen Toikkasen valinnan perusteina olivat muun muassa aktiivinen toiminta ROPOn hyväksi sekä jatkuva ja luotettava kerhon tukeminen. Sima ja herkulliset lohivoileivät maistuivat aurinkoisen aamun kasvavassa juhlahumussa samalla, kun ROPOn jäsenille jaettiin värikkäät ROPOn W-paidat. Hallituksen ajatuksena on selvästi ollut lähteä kokeilemaan perinteisten hinnakkaiden haalarien myynnin sijaan jotakin uutta yksinomaan jäsenille jaettavaa iloa. Itse Wappusimat lohileipineen olivat vuosien saatossa tulleet koko rakentajateekkarikansan iloksi ja samalla oivaksi tapahtumaksi uusien jäsenien houkutteluun esittelemällä ROPO-henkeä.

Vuodelle 2000 päätti ROPO kehitellä myös jotakin mukavaa kesäpuuhaa täyttämään Wapun ja Rakentamistalouden päivän väliin jäävää tyhjiötä. Siihen tarjoutuikin hyvä mahdollisuus kohtuullisen lähelle rakennetun Tuusulan asuntomessujen myötä. Näin ollen 9.8.2000 tehty kesäretki kohdistui Tuusulaan, jossa kerho oli Skanskan vieraina. Osallistujat tutustuivat suurella mielenkiinnolla tulevaisuuden näkymiin muun muassa LON-tekniikkaan (Local Operating Network). Illalla uudisrakentamisen teema jatkui, kun messujen jälkeen 16 hengen ROPO-seurue pääsi katsastamaan Skanskan uuden toimitalon edustussaunatilat. Tytöt sanoivat nauttineensa muun muassa Mukavasta näköalasta suoraan löylyhuoneesta ja myös tarjoilun sanottiin ollen runsasta.

Loppuvuoteen mahtui perinteisten Rakentamistalouden päivän ja risteilyn sekä WB-illan lisäksi vuoden mittaan valmisteltu pidempi Afrikan mantereelle asti suuntautunut matka. Vaikka retkeä ei lopulta tehty virallisesti ROPOn nimissä oli matkaporukka ROPOlaisia ja järjestelyissä niin vanhoja, senhetkisiä kuin tuleviakin hallituslaisia. Excursio tehtiin vuodenvaihteessa 2000-2001 ja matkakohteina olivat Kenia ja Tansania.

ROPOn jo 20. toimintavuosi oli käynnistynyt lennokkaasti ja uudella uljaalla hallituksella oli jälleen paljon suunnitelmia mielessään. Toiminnantäyteiseen vuoteen oli valittu puheenjohtajaksi itseoikeutetusti aiempina vuosina excursiomestarina ja sihteerinä ROPO-kokemusta kerännyt Jarmo Lempinen. Hallituksessa oli muutenkin jatkuvuutta, kun excursiomestari Jenni Matikka oli valittu varapuheenjohtajaksi ja emäntä Joni Kokko nyt WWW-vastaavaksi. Uusia tuulia hallitukseen toivat sihteeri Maija Heikkinen, rahastonhoitaja Jussi Väisänen sekä kaksi Lindbergiä: excursiomestari Ron ja emäntä Ray.

Perinteisten tapahtumien järjestämisen ja entistä aktiivisemman jäsenhankinnan lisäksi tuore hallitus päätti ottaa vuoden ohjelmaan kaksi juhlittavaa virstanpylvästä. Sen lisäksi, että ROPO ansaitsisi ehdottomasti hulvattomat 20-vuotisjuhlansa, päätettiin myös muistaa näyttävästi kunniajäsen Jouko Kankaisen 60-vuotissyntymäpäivää. Lisäksi vapuksi suunniteltiin uuden merkinnän tekoa ROPOn historiaan.

Kevätkauden toiminta alkoi kuitenkin 22.2.2001 perinteisemmällä vuosikokouksella, jota seurasi excursio NCC Finland Oy:n kohteisiin. Illan aikana tutustuttiin jo valmiiseen Stella Business Parkiin ja sen toimintaperiaatteisiin. Lisäksi excuilijat kävivät valmisteilla olleessa Airport Business Plazassa. Vierailuilla ROPOlaiset saivat huomata käytännön esimerkein, miten muuntojoustavaksi Business Parkit on tehtävä asiakkaiden muuttuvien tarpeiden ja vuokratilojen lyhyempien käyttösyklien johdosta. Loppuillasta exculla kylmettyneet jäsenet saatiin mukavan lämpimäksi P:n muotoisessa altaassa polskimalla. Polskuttelun yhteydessä ROPOlaisille annettiin mahdollisuus keskustella kesätyöpaikoista ja diplomityöaiheista excuisäntien kanssa. Ei mennyt polskuttelu hukkaan, sillä excursio poiki ainakin puolenkymmentä uutta työsuhdetta. Tilaisuus oli muutenkin antoisa, sillä puheenjohtajaa siteeraten: “Vaikka altaassa oli mukava lillua, sai meistä ROPOn pojista harva enää yön pikkutunteina keskikaupungilla syödäkseen. Niin hyvät eväät oli meille isäntien puolesta jo alkuillasta tarjoiltu.”

Mahtui kevääseen joka vuotiseen tapaan myös ROPOn saunailta Rantasaunalla 27.03.2011. Tilaisuudessa oli yritysvieraina lisenssiaattityötään lopettelemassa ollut Optiplan Oy:n toimitusjohtaja Matti Leino ja Rakennusosakeyhtiö Hartelaa edustamassa nuorempi DI Janne Sipilä. Esiintymisien ja tiukkojen keskustelujen jälkeen seurasikin jo se tärkeä hetki; syöminen ja nestevajauksen korjaaminen, joka johti lähes välittömästi suomalaisiin perinteisiin puhdistautumisriitteihin saunan puolelle. Loppuillasta osa saunojista kaikkosi itäiseen satamakaupunkiin ja sitkeimmät taistelivat nukkumattia vastaan aina auringon nousuun saakka. Menoa kuvastaa iltaa viettäneiden muistelut, että saunassa saattoi esiintyä yksi sekakvartetti, josta aamulla oli kuitenkin jäljellä enää vain oksetti.

Huhtikuussa 2001 ROPOn hallitus kävi aistimassa Wappua kohti kohoavaa juhlatunnelmaa vieden ensin Rakennusinsinöörikillalle vuosijuhliin lahjan sekä pitämällä 27.4.2001 tavanomaisesti vietettävässä IK-jäynässä ROPO-rastia. Näin niin rakentamistalous opintosuuntauksena kuin ROPOn imago saatiin tutustutettua jo heti nuoremmille teekkareille ja fukseille – potentiaalisille tulevien vuosien ROPO-aktiiveille. IK-jäynän rastista tulikin jokavuotinen tapa lisätä ROPOn tunnettavuutta ja pitää hauskaa nuorempien opiskelijoiden kanssa. Itse Wapuksi uusille jäsenille teetettiin jälleen perinteisiä sinipunaisia ROPO-haalareita, joista kaupaksi tosin menivät hallituslaisten ja kunniajäsenten lisäksi vain yhdet. Mainostajina olivat YIT, Lohja Rudus Oy, RIL, Rapal Oy, Are Oy, Viking Line, Isover Oy ja Ormax tiilikatot. Haalareilla tuettiin ROPOn toimintaa, mutta käytännössä rahat menivät entisestään nousseisiin kalliisiin ompelu- ja painatuskuluihin. Wappuaattona tarjottiin rakennusosaston etupihalla myös perinteisesti ROPOn Wappusimaa ja lohivoileipiä posetiivimusiikin ja ROPO-ilmapallojen sekamelskassa. Juhlavuoteen hyvin sopien lakitettiin Wappusimoilla kultaisella kunniajäsenkypärällä ROPOn ainaisjäsen ja SRV Viitoset Oy:n toimitusjohtaja Timo Nieminen. Perusteena ROPOn viidennen kunniajäsenen valinnalle olivat muun muassa Niemisen aikaisempi aktiivisuus ROPOssa, ansioituminen työelämässä sekä vuosien saatossa antama pyyteetön ja jatkuva tuki ROPOa kohtaan. ROPO pesi taas kevyesti kaikkien muiden alayhdistysten simaviritelmät jo pelkästään suurella osanottajamäärällään, ilmapalloillaan ja posetiivimusiikillaan. Reiluina ROPOlaiset kuitenkin kutsuivat myös muutkin läsnä olleet alayhdistykset nauttimaan tarjonnastaan ja näin saatiin kunnon kemut.

Vuoden ensimmäisiä merkittäviä syntymäpäiviä vietettiin 30.5.2001 Rantsussa, kun 3.6.2001 pyöreät 60 vuotta täyttävä ROPOn kunniajäsen ja IK:n Oltermanni Jouko Kankainen oli juhlinnan kohteena. Kankainenhan on ollut alusta alkaen aktiivisesti mukana ROPOn toiminnassa, niin puhujana, järjestelijänä kuin osallistujana. Puheenjohtaja Lempinen oli saanut kunniatehtävän toimia Jokkerin syntymäpäivien koordinaattorina ja ROPO sekä IK:n raati hoitivat juhlapäivän käytännön järjestelyt. Juhlat olivat iloiset ja varmasti juhlakalullekin ikimuistoiset.

Professori Kankainen kiittikin kauniisti saamastaan huomiosta ja kutsui alkusyksystä uuden ja vanhan ROPOn hallituksen kotiinsa illalliselle. Näinhän oli ollut perinteenä myös useampana muuna vuotena. Tarjolla oli herkullinen illallinen alkuruokineen ja juomineen sekä antoisia keskusteluja, snapseja, pikkupurtavaa ja juomista. Pimeä syysilta oli todella kaunis ja kokonaisuudessaan ilta oli osallistujien mukaan erittäin mukava.

Syksyn ja koko vuoden kohokohta oli luonnollisesti ROPOn kunniakkaan 20 aktiivisen toimintavuoden juhlistaminen riemukkaissa vuosijuhlissa 28.9.2001. Illan aluksi vesibussi M/S Leila kuljetti juhlakansan kauppatorilta pääjuhlapaikalle Furuvikin huvilalle Jollakseen. ROPOlle ominaiseen tyyliin tarjoilut olivat runsaat ja seura mainiota. Myöhäisillassa juhlaväki siirtyi jatkopaikaksi varattuun Ritz Biljardiin nauttimaan yöpalaa ja lisää janojuomia.

Syksyllä ROPOlla riitti tapahtumia myös muiden kuukausien päätteeksi, kun lokakuussa 29.10.2001 oli vuorossa Rakentamistalouden päivä ja risteily M/S Cinderellalla ja kuukautta myöhemmin 29.11.2001 vaalikokous ja WB-ilta. Wanhojen Bartojen illan teemana oli korjausrakentaminen. Aktiivisen, tapahtumarikkaan ja onnistuneen juhlavuoden päätti vielä tavaksi nousseet RIL-glögien jatkot. ROPO tarjosi jäsenistölleen jälleen ilmaisia virvokkeita ja saunan parantavia löylyjä jatkopaikaksi valitun erään osakunnan saunatiloissa Helsingin keskustan Bottan korttelissa.

Jatkuvuus korostui myös juhlavuotta seuranneen hallituksen muodostumisessa, kun useilla toimijoista oli halua jatkaa hallituksessa uusien lahjakkuuksien havitellessa samalla mukaan joukkoon. Sanomattakin oli selvää, että vaalikokouksessa jouduttiin siksi äänestämään useista hallituspaikoista. Lisäksi viime vuosina vahvistunut trendi aikaisempaa aktiivisemmasta naisteekkarien osallistumisesta ROPOn hallitustyöskentelyyn saavutti vuonna 2002 uuden ennätyksen valtaosan hallituspaikoista mennessä naisille. Niinpä puheenjohtajaksi nousi aikaisemmin sihteerin kynää käyttänyt Maija Heikkinen varapuheenjohtajan ollessa edellisvuoden rahastonhoitaja Jussi Väisänen, jonka vanhan paikan peri hallitukseen noussut Mikko Kaartinen. Kolmantena vanhana hallituslaisena jatkoi vielä Joni Kokko – nyt excursiomestarina. Maijan lisäksi tyttöjä uudessa hallituksessa edustivat sihteeri Noora Viranko ja emäntä Maija Ketola sekä Tuuli Lahdenranta, joka sai vastuualueekseen uutena virkana aloitetut tiedottajan tehtävät.

Uuden tiedottajan tehtävän aloittaminen oli selvä merkki tarpeesta ja halusta saattaa entisestään kasvavaa ROPOa yhä paremmin ihmisten tietoisuuteen. ROPOn alkuaikoina vallinnut tiukka suuntaus kerhon rajaamisesta rakentamistalouden pääaineopiskelijoille oli vuosien saatossa löystynyt kunnianhimoisten kasvupyrkimysten johdosta. ROPOsta oli kasvanut erityisesti kaikkien rakennuspuolen opiskelijoiden oma suuri ammattiainekerho, kun ympäristörakentajilla oli useampikin kerho joista valita. Toisaalta rakentamistalouden vahvan professorikaksikon Kankaisen ja Kiiraan sekä luonnollisesti myös ROPOn ansiosta oli rakentamistalous jo vähintään sivuaineena valtaosalla suunnan opiskelijoista. Tiedottamisessa päätettiin ottaa kuitenkin linja, että näkyvyyden parantamisen lisäksi tulee korostaa ROPOn perimmäistä tarkoitusta: olla kerho rakentamistalouden opiskelijoille ja siitä kiinnostuneille. Näkyvyyden parantamiseksi tehtiin ilmoitus Ruutisiin ja Teekkarioppaaseen. Myös sähköistä tiedottamista tiivistettiin päivittämällä nettisivuja aktiivisemmin tulevilla tapahtumilla, rekisteröitymällä YLEn yhdistysportaaliin ja aloittamalla TKK:n yhdistyksille tarjoaman uutisryhmät-palvelun käyttö myös ROPOn osalta.

Vuoden vaihde toi myös merkittäviä muutoksia talouden kartalle, kun Suomi usean muun Euroopan unionin maan kanssa siirtyi viimein käyttämään yhteisvaluutta euroa. ROPOlle tällä oli valtava symbolinen merkitys sen lisäksi, että sponsorointipyyntösummia ja jäsenmaksuja päästiin hivuttamaan pyöristyksillä ovelasti hieman ylöspäin. Ikoninen ROPO-markka tupsukypärällä suojeltuna oli koristanut kerhon logoa 20 vuotta. Logon historia-arvo kasvoi merkittävästi ja ROPOlle jäi tavallaan pyhä tehtävä kantaa uljaana yhtä merkittävää palaa Suomen historiasta. Samassa muutoksessa edellisvuosilta tutuksi tullut 20 markan jäsenmaksu pyöristyi tasan neljään euroon samalla, kun 100 markan ainaisjäsenmaksu nousi hallituksen päätöksellä 20 euroon, vaikka se oli vaalikokouksessa päätetty pitää vain 16 euron suuruisena. Mahdollisimman suuren tilihämmingin aikaansaattamiseksi ROPOn jäsenmaksut päätettiin vielä laskuttaa markkamääräisinä.

Kevään ensimmäinen tapahtuma pidettiin 27.2.2002 heti vuosikokouksen jälkeen. Parisen kymmentä ROPOlaista suuntasi YIT-Rakennus Oy:n excursiolle Salmisaaren voimalaitoksen työmaalle. Mielenkiintoisen työmaakierroksen jälkeen joukko siirtyi Käpylään YIT:n tiloihin saunomaan ja nauttimaan muutenkin yrityksen vieraanvaraisuudesta. Isäntien suunnattua kotiin valmistautumaan seuraavan päivän töihin sitkeimmät excuilijat jatkoivat iltaa rahastonhoitaja Kaartisen luona Töölössä. Ammattiainekerhojen hyviä välejäkin tuli entisestään vahvistettua, kun tusinan verran vesitaloudenkerho Akvan edustajia liittyi seuraan.

Maaliskuussa järjestettiin Rantasaunalla tilaisuus, jossa olivat yritysvieraina Tieliikelaitoksen Lars Westermark sekä SRV-Viitoset Oy:n Marko Juhokas. Westermark esitteli Tieliikelaitosta ja SRV-Viitosten edustaja valotti Kampin työmaan edistymistä sekä esitteli havainnekuvin lopputulosta. Esitysten, tiukkojen kysymysten sekä hienoisen pettymyksen jälkeen siitä, että Kampin penthouse-asuntoja ei voinut vielä varata, siirryttiin ruuan, juoman ja saunomisen pariin. Ilta ja monien osalta yökin kului rattoisasti Rantsun enemmän tai vähemmän mukavilla sohvilla tai saunan penkeillä. Perinteiden velvoittamasti ruokaa ja juomaa oli erittäin riittävästi.

Jäljellä ollut varasto edellisvuonna teetettyjä haalareita sekä niiden osoittautuminen hintaviksi nykyisiltä valmistuskustannuksiltaan ei kannustanut vuoden 2002 hallitusta hankkimaan uusia haalareita. Hallitus päätti kehitellä jotakin muuta vuoden 2000 tavoin ja tuli samalla. Niinpä Wappuna päätettiin yllättää jäsenet teettämällä kaikille ROPOnsiniset T-paidat. Mainostajina olivat NCC Finland Oy, Lohja Rudus Oy, Rapal Oy, Isover Oy ja Onninen Oy. Wappuaattona tarjottiin toki killan vappusimojen jälkeen myös ROPOn tujua wappusimaa sekä herkullisia lohivoileipiä kaikille paikalla olleille posetiivimusiikin säestyksellä. Myös posetiivimusiikista oli tullut eräänlainen ROPOn simoja leimaava tapa, josta myös tulevat hallitukset onnistuivat enemmän tai vähemmän huonolla menestyksellä pitämään kiinni.

Tilaisuudessa julkistettiin juhlallisesti myös uusi kunniajäsen, kun ROPOn ainaisjäsen ja entinen hallituslainen, NCC Finland Oy:n liiketoiminnan kehittämisyksikön johtaja Mika Soini lakitettiin kullatulla kypärällä. Perusteina valinnalle olivat muun muassa Soinin aktiivinen osallistuminen ROPOn toimintaan sekä opiskeluaikanaan että merkittävä tuki ROPOlle myös valmistumisen jälkeen. Soini lahjoitti ROPOn perustamisvuonna 1981 lyödyn markan kolikon sekä 2002 valmistetun euron ja kertoi niiden symboloivan ROPOn historiaa sekä tulevaisuutta ja toivoi kerhon säilyvän yhtä elävänä ja aktiivisena kuin tähänkin asti. Myös jatkuvuutta oli näillä viimeisten vuosien kunniajäsennimityksillä pyritty ROPOn toimintaan turvaamaan, koska tähän mennessä aktiiviset kunniajäsenet, professorit Kankainen ja Kiiras olivat alkaneet pelotella tulevalla eläköitymisellään. Joka tapauksessa ROPOn juhlavan riehakas tilaisuus oli loistava käynnistys vappuaatolle ja kalanhaju säilyi kuulemma ainakin hallituksen nenissä päiviä vapun jälkeen.

Syksy käynnistyi ROPOn osalta lokakuussa rakentamistalouden seminaarilla maanantaina 21.10.2002. Päivällä Otaniemessä pidetyssä seminaarissa puhujina olivat YIT Rakennukselta Pekka Sipponen aiheenaan Innopoli 2, JP-Terastolta Markku Inkeroinen kertoen Hartwall -hankkeesta, Tiehallinnolta Pekka Kontiala esitellen Vuoli -projektia sekä Rakennus Oy Lemminkäiseltä Jaakko Kivi puhuen Kerava-Lahti -oikoradasta. Päivän esitysten ja kahvittelun jälkeen seminaariväki suuntasi Katajanokan terminaaliin ja siellä edelleen risteilemään Cinderellalle. Sillä aikaa kun pölyisimmät saunoivat ja uiskentelivat, hallitus hommasi virvokkeita ja muuta tarpeellista illan varalle. Illallinen puolestaan sujui rattoisasti soinnukkaiden laulujen siivittämänä, vaikka kanssaruokailijat ja henkilökunta eivät esityksiä kuulemma oikein arvostaneetkaan. Loppuillaksi joukko haki vielä vauhtia hyttiosastolta ja myöhemmin Esa Nummelan ilmeisen loistokasta esitystä yökerhossa. Yllättävän moni oli kömpinyt myös aamiaiselle ja taisipa seminaari muutamien osalta jatkua vielä maihintulonkin jälkeen.

Marraskuun viimeisenä torstaina pidettiin perinteiseen ajankohtaan WB-ilta. Ilahduttavasti saunailtaan saapui lähes kaksikymmentä Wanhaa Bartaa ja 25 opiskelijajäsentä, mikä saattoi olla ennätysmäisen suuri osallistujamäärä. Ilta alkoi Skanskan edustajan Pekka Euraston esityksellä rakentamisen virtuaalimallinnuksesta ja pienen nestetankkaustauon jälkeen vuorossa oli Engel Rakennuttamispalveluiden Mika Savolainen aiheenaan TKK:n TUAS-rakennus. Ilta jatkui ruokailun, saunomisen mukavan yhdessäolon merkeissä myöhään yöhön.

Perinteiset tämänkin toimintavuoden päättäneet ROPOn RIL-glögien jatkot järjestettiin tällä kertaa yhteistyössä MVR-kerhon ja Liikenneakatemian kanssa. Kehityssuunta oli luonteva, koska olihan myös glögeillä rakentajateekkareita kaikista suunnista. Jatkopaikkana oli jo kevään excursion jälkeen tutuksi tullut rahastonhoitaja Kaartisen lukaali Töölön torin kupeessa.

Vuonna 2003 ROPOa luotsasi seitsenhenkinen hallitus, joista peräti neljä oli mukana myös edellisvuonna. Uusi puheenjohtaja Mikko Kaartinen oli toiminut rahastonhoitajana ja varapuheenjohtaja Tuuli Lahdenranta entisenä tiedottajana. Sihteeri Noora Viranko puolestaan jatkoi samoissa tehtävissä, kun taas rahastonhoitaja Jussi Väisänen palasi toissavuoden tehtäväänsä oltuaan välillä varapuheenjohtajana. Uusia tuulia hallitukseen toivat emäntä Camilla Vornanen, tiedottaja Tiina Kykyri sekä excursiomestari Joonas Arponen.

Kevään ensimmäinen varsinainen tapahtuma järjestettiin 3.3., vaikka vuosikokous järjestettiinkin sääntöjen mukaisesti jo 27.2.2003. Parisen kymmentä ROPOlaista suuntasi Sato Rakennuttajat Oy:n excursiolle Arabian rannan työmaalle. Mielenkiintoisen työmaakierroksen jälkeen joukko siirtyi Käpylään Sato Rakennuttajat Oy:n uusiin tiloihin, joissa kuultiin poikkeuksellisen mielenkiintoinen yritysesittely nykyaikaisen rakennuttajan toiminnasta. Yritysesittelyn jälkeen tilaisuudessa tutustuttiin lyhyesti uuteen toimitaloon ja nautittiin kevyttä iltapalaa isäntien kanssa. Excursion jälkeen osallistujat lähtivät vielä keilaamaan ja tiukan kilpailun tiimellyksessä käytiin vielä läpi illan mielenkiintoisen yritysvierailun vaiheita.

Maaliskuussa 25.3.2003 järjestettiin Rantasaunalla tilaisuus, jossa olivat yritysvieraina Rakennusosakeyhtiö Hartela, Rakennusteollisuus RT ja yllätysvieraana Projektikonsultit. Hartelan esitelmä liittyi Otaniemen lähelle rakennettavaan Life Science Centeriin ja rakennusteollisuus kertoi omasta toiminnastaan. Projektikonsulttien esitelmöitsijä kertoi Projektikonsulttien toiminnasta hyvinkin seikkaperäisesti. Loppuilta etenikin sitten iloisesti aikaisemmilta vuosilta tuttua kaavaa seuraillen.

Wappuna ROPOlaisia ja muitakin teekkareita janottaa. Vuoden 2003 hallitusta tuntui janottavan vielä vähän enemmän, sillä sanojensa mukaan jonkinlaisen ajatusharhan johdosta päätyivät he toteuttamaan unelman ikiomasta ROPO-oluesta. Toimeen ryhdyttiinkin ja vaihderikkaiden vaiheitten jälkeen vappuna juhlakansa sai siemailtavakseen rikasta ROPO-olutta useita pulloja, joiden panemiseen osallistuivat muun muassa Rannila, NCC, Räjäytyskonsultit ja Rapal. Olut maistui kuulemma niin hyvältä, että korkkaamattomat ROPO-olutpullot ovat todellisia arvokkaita keräilyharvinaisuuksia.

Tempaus tehdä ROPO-olutta Wappusimoille lähti luultavasti halusta uudistaa ROPOn Wappusimojen perinnettä entisestään. Haalareiden teettäminen jäsenille ei ollut taloudellisesti enää niin kannattavaa ja samalla niiden suosio oli hiipumassa killan raksansinisten haalareiden saatua lukuisine haalarimerkkeineen vahvan aseman opiskelijoiden keskuudessa. Näin ollen ROPOn haalareista oli tulossa lähinnä edustuksellinen haalari hallituksen jäsenille sekä kunniajäsenille. Haalareiden sijaan lanseerattiinkin oluiden lisäksi ROPOn ikioma ja erittäin tyylikäs haalarimerkki, jolla jokainen kerholainen saattoi tunnustaa ammattiainekerhonsa väriä pienemmin kuluin ja haalaristaan luopumatta.

Tarjosi ROPO Wappuaattona ROPO-oluen lisäksi heti killan järjestämien etkojen eli niin sanottujen killan vappusimojen jälkeen perinteisesti myös ROPOn raikasta Wappusimaa ja lohivoileipiä posetiivimusiikin säestyksellä.

 

PIENI TARINABOKSI: [ Tarina kertoo, että puheenjohtaja Mikko Kaartinen sai yllättävän puhelun keskellä vuoden 2003 pääsiäistä Levin huipulle hiihtohissiin. Vasta juuri ennen Wappua toimitettavaksi sovitut 20 koria kaljaa olivat saapuneet hyvissä ajoin Helsingissä asustelleen Mikon ovelle. Avuliaan talonmiehen avustuksella ROPO-oluet saatiin kuitenkin rappukäytävästä sukset jalassa toisessa päässä Suomea lomaa viettäneen Mikon eteiseen turvaan vappua odottelemaan.

Luonnollisesti toimituksen mukana tuli myös pian erääntyväksi merkitty lasku. Koska ROPO-olut oli iso taloudellinen satsaus, muodostui maksuaikataulusta hetkellisiä talousmurheita sponsoreiden hankinnan ollessa vielä kesken. Näin ollen tarvittiin pieniä, onneksi lopulta kuitenkin onnistuneita rahoitusjärjestelyjä, kun olutlasku meni maksuun kuukautta ennen kuin viimeiset sitä varten varatuista rahoista oli saatu sponsoreilta. ]

 

Kesällä kurssikavereita tapaa harvakseltaan. ROPO päätti kuitenkin korjata asian ja saattaa riemukkaat opiskelijat yhteen keskelle kauneinta kesä-Suomea. Puheenjohtaja Mikko Kaartinen tiesi kotinurkillaan perinteisesti järjestettävän samalla sekä sopivan vakavan että riittävän leikkimielisen soutukilpailun, joka sopisi juuri teekkarien henkeen. Kartalla Hämeenlinnan ja Lahden välissä sijaitseva nykyään kokonaan osa Hausjärven kuntaa oleva Mommilanjärvi oli juuri sopivan matkan päässä pääkaupunkiseudulta. Niinpä päätettiin osallistua 19.7.2003 jo 14. kertaa järjestettyyn Mommilanjärven Soutelu –tapahtumaan ja kutsua mukaan kilpaan myös muut raksan ammattiainekerhot. Kirkkovenesoutuun osallistuttiin kahden venekunnan voimin leikkimielisen haastekilpailun säestämänä. Kisassa ROPOn ja MVR kerhon yhteinen venekunta vei lopulta Akvan ja Linkin venettä kuin kuoriämpäriä.

Kesäpäivää vietettiin soutujen jälkeen helteisessä säässä Hämäläis-Osakunnan kesähuvilalla uiden ja saunoen. Uimisen jälkeen jatkettiin tanssiorkesteri Huvituksen säestämiin lavatansseihin ja jatkot pidettiin kesäisen Helsingin yössä, ravintola Ostrobotniassa. ROPOn aina yhtä idearikas hallitus oli jälleen laittanut käyntiin uuden uljaan perinteen, josta riitti yletöntä riemua omien ensiluokkaisten jäsentensä lisäksi myös vähemmän luoville muille ammattiainekerhoille. Vaatimattomuudessaan ROPO on kuitenkin aina ollut myötämielinen jakaen iloa tasapuolisesti kaikille ja vähän enemmän omille jäsenilleen. Jaettu ilo on paras ilo!

ROPOn syksy sujui vuonna 2003 vanhoja perinteitä seuraillen. Rakentamistalouden seminaaripäivää vietettiin Lokakuun 23.-24.10.2003. Vuoden seminaarin teemana oli esitellä rakennushankkeen kulkua kronologisessa järjestyksessä kaavoituksen, rakennuttamisen ja perustajaurakoinnin kautta loppukäyttäjän rahoitukseen. Esitelmöitsijöinä seminaarissa olivat apulaisasemakaavapäällikkö Harri Hietanen Espoon kaupungilta, Tuomas Särkilahti Skanska Kodit Oy:stä, Aarne Markkula JP Terasto Oy:ltä sekä Seppo Saarto Nordea Pankki Suomi Oyj:stä. Mielenkiintoisen aamupäivän ja kullanarvoisten vekselivinkkien jälkeen tie vei länsiterminaaliin ja sieltä edelleen M/S Romantikalle, jossa ilta jatkui tuttuja uria seuraillen.

Marraskuun viimeisenä torstai oli ollut pitkään perinteinen päivämäärä viettää Wanhojen Bartojen-iltaa. Vuonna 2003 tilavaraus unohtui puheenjohtajan erehdyksen johdosta ja ROPO joutui tyytymään vähemmän perinteiseen päivämäärään arvan osuessa maanantaihin 17.11.2003. Tästä huolimatta ainaisjäseniä löysi paikanpäälle peräti 12 tavallisten jäsenten osuuden ollessa noin 25. WB-ilta sujuikin perinteiseen malliin. Esitelmöijinä tilaisuudessa olivat Mikko Isotalo Lujatalo Oy:ltä ja Juha Marttinen SRV Viitoset Oy:ltä. Edellisten lisäksi Quattrogeminin Jouni Sipiläinen käytti rekrytointipuheenvuoron ja tarjosi oluet koko joukolle.

Vuoden päättänyt tapahtuma oli jälleen perinteiset RIL-glögien jatkot 12.12.2003 edellisvuodelta alkaneen MVR-kerhon ja Liikenneakatemian yhteistyön siivittämänä. Lisäksi mukaan kuvioihin tuli nyt myös Akva. Jatkopaikkana toimi tällä kertaa uudelta ylioppilastalolta vuokratut juhlistamistilat ja ilta oli onnistunut.

Vuosi 2003 oli hallitukselle edellisvuosia selvästi haasteellisempi. Taloudellinen tulos jäi odotuksista, koska yhteistyökumppanien hankinta oli osoittautunut hankalammaksi ja myös selkeää tinkimistä oli havaittavissa ja joitakin esitelmiä jouduttiin myymään alennuksella. Tulevien hallitusten haasteeksi jäikin ylläpitää hyviä yrityssuhteita ja pitää tapahtumat myös osallistuville yrityksille mielekkäinä sijoituksina.

Haasteelliseksi uuden hallituksen muodostuminen oli meinannutkin käydä, koska oikeastaan kenelläkään ei meinannut löytyä aikaa jatkaa seuraavan vuoden hallituksessa. Tästä syystä puheenjohtaja Kaartiselle ja excursiomestari Arposelle annettiin tehtävä metsästää uusia potentiaalisia hallituksen jäseniä. Hyvä tilaisuus vakuuttaa ihmisiä ROPOn toiminnan hauskuudesta tarjoutuikin jälleen Rakentamistalouden päivän risteilyllä. Ei liene sattumaa, että reissussa mukana olivat samaan hyttiin päätyneinä niin tuleva puheenjohtaja, varapuheenjohtaja kuin myös viime hetken peruutuspaikalle houkuteltu tuleva sihteeri. Näin ollen vuoden 2004 puheenjohtajaksi nousi Ritva Saarinen, varapuheenjohtajaksi Laura Vatanen ja hallituksen naisedustuksen täydensi vielä sihteeri Niina Toivakka. Vankkaa ROPO-kokemusta hallitukseen toi jo upealle neljännelle kaudelle mukaan lähtenyt kirstunvartija Jussi Väisänen, joka ei ilmeisesti enää osannut kieltäytyä kunniasta. Uusina jäseninä hallitukseen valittiin vielä emäntä Markku Sillanpää, tiedottaja Mika Koski sekä excursiomestari Ilkka Töyrylä – hallituskokoonpano oli valmis. Vaalikokouksessa päätettiin myös ensimmäistä kertaa poiketa perinteisestä linjasta, jossa hallitus valitsee tarvittaessa toimihenkilöitä. Avuksi hallitukselle saatiinkin ex-puheenjohtaja Kaartisen laatiman seikkaperäinen testamentin lisäksi askarteluvastaava Katri Junna sekä www-vastaava, Otax-velho, Joni Kokko. Uusi hallitus lähti siis vuoteen 2004 hyvin eväin.

Vuoden aloittanut hallituksen vaihto vietettiin jo useaan otteeseen 90-luvulla ja koko 2000-luvun alun toistuneesta hallituksenvaihtoristeilystä poiketen uudella ohjelmalla. Vanha hallitus päätti perinteistä poiketen yllättää uudet toimijat kertomatta heille etukäteen, mitä vaihtopäivän ohjelmassa olisi. Etukäteen vaihdosta annettiin tiedoksi vain alku- ja loppuajankohta sekä lista mahdollisesti mukana tarvittavista tavaroista. Jekutus onnistui ja passit mukanaan risteilylle lähdössä ollut vuoden 2004 hallitus löysi lopulta itsensä viettämässä lumista ja hauskaa viikonloppua Arkkitehtikillan majalta Sipoon Västerskogissa Särkilammen rannalla. Vaihdon risteilyperinne sai väistyä määrittelemättömäksi ajaksi ja tilalle tuli yllätyspitoinen, myöhempinä vuosina jopa seikkailunomainen teemapäivä, joka useimmiten päättyi jollekin mökille illanviettoon. Risteilyn mahdollisuus kummittelee silti yhä jokaisen tulevan vaihdon ympärillä – kenties Itämeri vallataan vaihdon merkeissä taas seuraavana vuonna, eikä passia sovi silloin unohtaa matkasta.

Normaaliin tapaan sujunut vuosikokous järjestettiin jälleen helmikuussa (17.02.2004) sääntöjen niin määrätessä. Totuttuun tapaan oli vuosikokoukseen osallistujille järjestetty iltaohjelmaa excursion merkeissä. Tarjotulla bussikyyti suuntasi ensin Myyrmäkeen Optiplan Oy:n tiloihin, jonka jälkeen iltaa jatkettiin NCC:n saunatiloissa. Optiplanilla pääisäntinä toimivat kunniajäsenemme Mika Soini, joka oli siirtynyt kyseisen yrityksen toimitusjohtajaksi vuoden 2004 alussa sekä TKT Miimu Airaksinen. He kertoivat mielenkiintoista asiaa yrityksestä ja sen toiminnasta sekä tarkemmin teoriaa muun muassa rakennusfysiikasta kosteuden ja vedon osalta. Myös tuotemallipohjaista suunnittelutyökalua esiteltiin. Optiplanilta ilta jatkui naapuriin, NCC:n saunatiloihin, missä Mika Soinin seuraaja, NCC:n uusi kehitysjohtaja Pekka Kiuru esittäytyi ja kertoi vielä lyhyesti NCC:n tekeillä olevasta muutosta uusiin tiloihin Mannerheimintielle. Tämän jälkeen ilta jatkui rattoisasti saunoen, illastaen ja muuttoa auttaakseen viinivarastoja tyhjennellen. ROPOlle vuosikymmenten saatossa ja Puolimatka-ajoilta tutuksi tulleelle P:n muotoisella uima-altaalle sanottiin samalla haikeat hyvästit. Seuraavaksi tilojen käyttäjäksi tullut Vantaan sosiaali- ja terveystoimi saneerasi saunaosaston varastotilaksi.

ROPOn jokavuotinen keväinen saunailta vietettiin tällä kertaa 25.03.2004 aiheesta ”Kiinteistökehityksen ja toimitilojen korjaaminen”. Illan puhujat olivat kiinteistökehitysjohtaja Joni Mikkola sekä kiinteistöjohtaja Lea Jokinen Sponda Oyj:stä sekä YIT:n kehitys- ja markkinointijohtaja Tom Sandvik, työpäällikkö Jorma Taavitsainen ja työmaainsinööri Erkki Kiira. Yritysesittelyjen lisäksi tutustuimme Spondan osalta kiinteistösijoitustoimintaan ja City Centerin eli Makkaratalon kehittämiseen ja YIT:n puolelta tuotannonohjausmenetelmiin sekä Ympyrätalon ja Salmisaaren oikeustalon korjausprojekteihin. Loppu ilta sekä yö olivat jälleen taattua laatua 30 ROPOlaisen voimalla.

Wappusimat järjestyivät perinteisen kaavan mukaan vappuaattona 30.4.2004 klo 12.00 rakennusosaston eteen. Auringon paisteeseen oli saapunut reilut sata henkeä ja useampiakin wanhoja ROPOlaisia oli löytänyt paikalle haalareissaan. Tarjolla oli punaista boolia ja herkullisia lohileipiä, jotka tekivät kauppansa uskomattomalla vauhdilla. Uudeksi perinteeksi viimeistään edellisvuoden ROPO-oluen siivittämä tullut Wappuyllätyksen julkistus säilyi hyvin vain hallituksen keskeisenä salaisuutena myös vuonna 2004. Vuoden ROPOn Wappuyllätykseksi julkistettiin pelipaidat ROPO-väreissä eli tummansiniset hihat ja punainen paitaosa. TeamPlacella teetetty 35 kappaleen sarja oli luonnollisesti numeroitu ja lisäksi paitaan oli painettu ROPOn sekä tukijoiden logot. Tukijoiksi pelipaitoihin oli saatu LohjaRudus, SRV Teräsbetoni, SaintGobain-Isover, Finnsementti, Onninen ja RIL. Paidat olivat menestys, eikä edes arkistoihin jäänyt yhtään kappaletta. Kenties joku tuleva hallitus vielä korjaa tilanteen ja jatkaa uniikkia numerosarjaa.

Edellisvuoden onnistunut retki soutelemaan Mommilanjärvelle päätettiin nimetä jo perinteiseksi ammattiainekerhojen väliseksi mittelöksi kirkkoveneiden jalossa sarjassa. Näin ollen kauniina heinäkuun lauantaina 17.7.2004 lähti reilu 40 raksalaista matkaan, edellisvuosiltakin tutun, varman ja edullisen luottokyyditsijänsä TepToursin Toni Paussun kyytiin.  Tällä kertaa menopeliksi raksalaiset olivat vaihtelun vuoksi saaneet uudenkiiltävän bussin, koska firman ”rymybussi” oli kuulemma kuljettamassa festariporukkaa Ilosaarirockissa. Soutujen jatkot vietettiin edellisvuoden tapaan Hämäläisen osakunnan kesäpaikalla, josta soutuporukka palasi vielä illan hämärtyessä Mommilan souturantaan, jonne oli laitettu pystyyn lavatanssit. Muutaman kipaleen pyörähtelyn jälkeen oli aika siirtyä Helsingin yöhön.

28.10.2004 järjestetyn Rakentamistalouden päivän seminaarin aiheeksi oli valittu ”Rakennushankkeen hankinnat ja logistiikka”. Mielenkiintoa aiheeseen oli riittänyt yritysmaailman puolelta kiitettävästi ja tukijoina sekä esitelmöitsijöinä toimivat Niska & Nyyssönen Oy:n hankintainsinööri Päivi Hietanen, Parma Oy:n myyntipäällikkö Esko Pynssi, Etelä-Suomen Rakennuslogistiikka Oy:n projektinjohtaja Timo Toivanen sekä Skanska Talonrakennus Oy:n johtaja Tuomas Särkilahti. Kello 12 alkaneen neljän tunnin seminaarin jälkeen osallistuneet noin 35 kuulijaa siirtyivät sulattelemaan päivän antia Otakaari 20 saunan lauteille virvokkeiden kera. Tämän jälkeen matka jatkui kohti satamaa, jossa seminaarikansan hemmottelua jatkettiin Viking Linen Rosellalla. Buffet-illallisen ja ilonpidon merkeissä päivä jatkui pitkälle seuraavan puolelle.

Syksylle mahtui vielä toinen tärkeä ROPO-perinne, kun Wanhojen Bartojen iltaa vietettiin reilun kymmenen ainaisjäsenen ja 30 varsinaisen jäsenen voimin. Tukijoina iltaan osallistuivat Rakennusteollisuus RT ry ja Quattrogemini Oy. RT:lta puhujana oli Reijo S Lehtinen, joka kertoi ajankohtaisesta työturvallisuusprojektista sekä työturvallisuuden kehittymisestä yleensä rakennusalalla. Quattrogeminiä oli edustamassa Jaakko Kujala ja Jouni Sipiläinen, jotka kertoivat konsernin toiminnasta yleensä sekä tarkemmin Sakhalin-projektista Venäjällä.

ROPO edusti vuonna 2004 myös kaksissa vuosijuhlissa, kun ensin keväällä 91. Hermanninsitsissä onniteltiin kiltaa yhdessä killan kunniajäsenten ja muiden ammattiainekerhojen kanssa, Myöhemmin syksyllä oli vuorossa puolestaan Linkin 10-vuotisjuhlat, missä toivotimme onnea yhdessä ammattiainekerhojen ja killan kanssa. Vuosi myös päätettiin yhdessä ammattiainekerhojen ja muiden raksalaisten kanssa, kun RIL-glögien jatkoja vietettiin 10.12.2004. Tällä kertaa mukana olivat myös RIL-nuoret, kun jatkoille suunnattiin hyvään, mutta jokseenkin kalliiseen Footlight-tanssistudion tilaan Mannerheimintielle. Erityisesti NCC:n Ville Jokelan ansiosta tapahtuman budjetin plussapuoli näytti kuitenkin erittäin hyvältä, joten myös pöydät saatiin koreaksi. Ville oli edellisvuoden glögijatkoilla murissut hieman juomien loppumisesta, joten vanha ROPO-puheenjohtaja ja -aktiivi oli jälleen mies paikallaan. Myös kokonaisuutena vuosi päättyi sekä taloudellisesti että järjestettyjen tapahtumien kannalta erinomaisesti. ROPO sai laajennettua tukijajoukkoaan uusilla yrityksillä ja vuoden aikana kerhoon liittyi peräti 22 uutta varsinaista jäsentä viiden siirtyessä valmistumisen johdosta ainaisjäseniksi.

Vuosikymmen oli saatu koluttua puoleen väliin ja ROPOn pankkitili näytti yhtä positiiviselta kuin yritysten kasvanut kiinnostus kerhoamme kohtaan. Nokkelat ROPOlaiset olivat kehitelleet kerholle yhä lisää uusia iloisia perinteitä, kuten Wappuyllätys ja Mommilan soudut. Tältä vankalta pohjalta olisi seuraavien hallitusten hyvä lähteä rakentamaan tulevia ROPO-vuosia vahvana talouskasvun aikoina.