Rakentamistalouden risteilypäivät

Teksti: Teemu Suhonen

Toimintavuodeksi 1995 saatiin jatkuvuutta Lassi Ropposen jatkaessa vaikuttamista rahastonhoitajana ja edellisvuoden isännän Tuomo Häyrisen siirtyessä varapuheenjohtajan pallille. Puheenjohtajaksi nousi Jaakko Kivi ja sihteeriksi Janne Tanskanen. Isännän ja emännän pestejä hallituksessa hoitivat Marko Haanpää ja Katja Makkonen. Uuden hallituksen suurista matkailusuunnitelmista kertoi taas peräti kahden excursiomestarin valitseminen. Vuoden retkiä ryhtyivät suunnittelemaan nimikaimat Jussi Urpola ja Sorsa.

Suuret myös olivat ROPOn vuoden matkasuunnitelmat, joten tarvetta aktiiveille todella oli. Syksylle suunniteltu ”megaexcu” vaati paljon suunnittelua sekä varainkeruuta. Matkaporukkakin kasvoi lopulta reilun 30 ROPOlaisen kokoiseksi. Lähtijät tekivät matkan eteen aktiivisesti talkootöitä jo kevään mittaan ja ROPO toteutti muun muassa Pääkaupunkiseudun Uudisasuntotuotannon Markkinaselvityksen, josta tehtiin erillinen julkaisu. Varsinaiselle reissulle päästiin lopulta lähtemään syksyisenä tiistaina 12.9.1995 paluun ollessa vasta sunnuntaina 24.9.1995. Koko retken ajan oli ROPOlaisilla käytössään oma Ventoniemeltä käypään, lähes 30 000 markan, hintaan vuokrattu bussi. Menomatka sujui laivalla Gdanskiin ja paluumatka takaisin Suomeen tehtiin Kööpenhaminan ja Tukholman kautta. Varsinainen matka suuntautui pääpainoltaan kommunismin ikeestä Neuvostoliiton romahtamisen myötä vapautuneisiin Keski-Euroopan kaupunkeihin Varsovaan, Prahaan ja Berliiniin. Kaupunkeihin ja niiden nähtävyyksien läpikiertämisen lisäksi Varsovassa ryhmä tutustui Rautaruukin toimintaan Puolassa. Prahassa puolestaan tehtiin excursio Nokian toimitiloihin sekä Tšekin Suomen suurlähetystöön. Berliinissä vierailu taas kohdistui SRV-Viitosille.

Mahtui vuoteen myös perinteisempiä tilaisuuksia ulkoexcutempauksen lisäksi. Alkuvuodesta käytiin kollegoidemme Tampereen TRATTAn luona vierailulla 27.1.1995. Pääpaino vuoden toiminnassa oli perinteiseen tyyliin lukuisten saunailtojen järjestämisessä. Saunailtoihin pyrittiin mahdollisuuksien mukaan hankkimaan yritysmaailmasta luennoitsijoita ja samalla tarjoamaan vieraille mahdollisuus tukea ROPOn toimintaa tarjoiluissa. Vuoden merkittävimmistä vierailijoista mainittakoon Tekniikan Akateemisten liitto – TEK, Raksystems, CM-Systems sekä YH-Asunnot.

Kevään lopussa vietettiin luonnollisesti Wappusimoja. Edellisten vuosien tapaan oli päätetty hankkia ROPOn viralliset haalarit uusille jäsenille. Taloustilanteesta huolimatta mainosten keruu sujui hyvin ja haalarit saatiin hankittua vaivatta. Suosiollisia mainostajia olivat YIT-Yhtymä, CM-Systems, Servicesystems, VL-Markkinointi sekä bonuksena Libella. Kotimaista excursiotoimintaa harrastettiin Isover-Ahlström–vierailulla. Tilaisuudet olivat osastolla näkyvästi esillä ja ne varmasti vaikuttivat positiivisesti jäsenmäärän kehittymiseen. Hallitus olikin tyytyväinen ja koki onnistuneensa jäsenhankinnassa jopa ennakoitua paremmin. Vuoden mittaan uusia ropolaisia liittyi joukkoon kymmeniä ja erityisen tyytyväisiä oltiin yleisesti naisjäsenistön määrän merkittävään kasvuun.

Mahtui vuoteen vielä 80-luvultakin useilta vuosilta tuttu ROPOn järjestämä seminaari, jonka konseptia oli nyt tauon jälkeen viilattu huonon taloustilanteen vaatiessa uusia toiminnan rahoituskeinoja. Tilaisuus päätettiin nimetä Rakentamistalouden päiväksi, jonne kutsutut yritykset saattoivat tulla markkinoimaan itseään luonnollisesti sopivaa korvausta vastaan. Puhujina seminaarissa olivat DI Sakari Toikkanen ja apulaisprofessori Jouko Kankainen. Rekrytointitapahtuma oli selvästikin menestys, josta tarina kertoo muun muassa tarpeesta hankkia janoiselle seminaariyleisölle 6000 markalla olutta.

Loppuvuonna vietettiin luonnollisesti Wanhojen Bartojen -iltaa, johon osallistujamäärät olivat hienoisessa kasvussa. Puheenjohtaja Jaakko Kivi siirtyi ansiokkaan vuoden jälkeen takaisin opintojen loppuunsaattamisen tielle ja vuodelle 1996 ladattiin suuria odotuksia lähinnä uusien jäsenien hankinnan ja ROPOn toiminnan elvyttämisen suhteen. Uusi Puheenjohtaja Kari Vuorela otti haasteen vastaan ja ainoa oikea hallitus saatiin muodostettua ilman sen kummallisempia vaalisotkuja tai yllätyksiä. Tätä edesauttoi myös, kun Isäntä Marko Haanpää ja toinen excursiomestari Jussi Urpola jatkoivat viroissaan. Edelleen suurikokoisena säilyneessä hallituksessa toimivat myös varapuheenjohtaja Marko Kaisanlahti, sihteeri Nanna Miettinen ja rahastonhoitaja Janne Rytkönen. Uudeksi emännäksi tuli Anne Korhonen ja toiseksi excursiomestariksi Juha Erke.

Taloudellinen tilanne oli edelleen haasteellinen ja uutta hallitusta harmitti, kun yritysten tuki suuntautui pääasiassa killalle. Kevään huipennus oli luonnollisesti Wappusimat, joiden ilmaiset eväät herättivät kiinnostusta. Puheenjohtaja muisteli kuitenkin, että tällä kertaa evästarjoiluna ei ollut lohileipiä, koska hallitus pelkäsi liian kalanhajun karkottavan naispuoliset potentiaaliset uudet jäsenet.

Aktiivisuuden lisäämiseksi ja ROPOn talouden parantamiseksi edellisvuoden Rakentamistalouden päivän ideaa kehitettiin entisestään ja seminaarin yhteyteen suunniteltiin ilmainen risteily lisäporkkanaksi tapahtumaan osallistuville. Työttömyys oli noussut korkeaksi lama-ajan Suomessa, mutta toisaalta yritykset tarvitsivat osaajia ja myös nuoria näkymien jälleen parantuessa. Mikäpä olisi tällöin parempi aihe seminaarille kuin valittu ”mitä ominaisuuksia yritykset edellyttävät teekkarilta ja vastavalmistuneelta diplomi-insinööriltä”. Seminaari pidettiin maanantaina 25.11.1996 rakennusosaston salissa R2 ja puheenjohtaja Vuorelan alustuksen jälkeen tapahtumassa esiintyivät rakennuttajapuolta edustanut Engel Oy, pääurakoitsijana toimiva Seicon Oy, tavarantoimittaja Rautaruukki Oy ja tilaisuuden päättänyt puheenvuoro kiinteistötoiminnasta. ROPOlle sopivaan tyyliin myös puhujat olivat johtajia yrityksissään. Kolmen tunnin seminaarin jälkeen olikin sitten aika päästä nauttimaan Itämeren maisemista Viking Linen kyydissä. ROPOn Rakentamistalouden seminaarista ja risteilystä oli muodostuva pitkään jatkuva vahva perinne – legenda. Ennen kaikkea ilmaisen seminaariristeilyn houkutteella ROPO on haalinut tehokkaasti uusia jäseniä vuosien saatossa ja monista hetken mielijohteesta matkalle äkkilähdöllä lähteneistä on tullut pitkäaikaisia ROPO-aktiiveja.

Loppuvuoden ohjelmassa oli muun muassa myös Lohja Rudus Oy Ab:n saunailta maanantaina 11.11.1996. Lassilassa pidetty tilaisuus antoi tiedonjanoisille ROPOlaisille tietoiskun muun muassa pohjanrakennusurakan erityiskysymyksistä sekä paikalla valetun rungon tuotannonsuunnittelusta, kustannustiedoista ja laskentamenetelmistä. Tiistaina 3.12.1996 järjestetty WB-illan sponsorina toimi Skanska ja esiintyjinä olivat toimitila- ja korjausyksikön johtaja Jalo Takala sekä projekti-insinööri Jussi Kivistö.

Järjestyneet yritysvierailut toivat uskoa talouden elpymiseen ja yritysten suhtautumiseen ROPOon yhteistyökumppanina. Myös hallituksenvaihto perinne kuulemma elvytettiin, josta puheenjohtajan mukaan kukaan osallistujista ei tosin luultavasti muista mitään – eli hauskaa oli ja yksi perinne taas saatu elvytettyä.

Jo kaksi kautta isäntänä toimineesta Marko Haanpäästä tuli vuoden 1997 puheenjohtaja ja rinnalleen hän sai täysin uudet hallituslaiset – varapuheenjohtajan Anu Kuoppamäen, sihteeri Ville Jokelan ja rahastonhoitaja Frej Weurlander.

ROPOlle meni jälleen lujaa. Perinteisistä tapahtumista, kuten saunaillat, Wappusimat, excursiot ja perinteeksi muotoutumassa olleesta Rakentamistalouden päivästä pidettiin kiinni. Myös sponsoreita alkoi olla helpompi saada ja samalla, kenties juuri siitä johtuen, löystyi hieman hallituksen kuri rahankäytössä. Tarkkasilmäinen tilintarkastaja ripittikin myöhemmin hallitusta muun muassa sekavuuksista jäsenmaksujen kirjaamisesta ja turhan leväperäisistä kokoustamis- ja edustuskuluista. Toisaalta tietty boheemius yhdistettynä luovaan suuruudenhulluuteen on aina kuulunut jollakin tasolla ROPOlaiseen mentaliteettiin – mitäs sitä turhaan itseään vähättelemäänkään.

Vuodelle 1998 jälkeen edellisvuoden sihteeri Ville Jokela siirtyi luotsaamaan kerhoa puheenjohtajana Marko Haanpään jätettyä hallitustyöskentelyn kunnioitettavan kolmen vuoden putken jälkeen. Varapuheenjohtajaksi valittiin myös edellisvuodelta tuttu rahastonhoitaja Frej Weurlander. Uudet hallituslaiset olivat sihteeri Mika Leppänen, rahastonhoitaja Touko Kontro, isäntä Tomi Tutti sekä excursiomestarit Mika Pohjalainen ja Saku Järvinen.

Mikäli on toiminutta hallitusta uskominen, ja miksikäs ei ole, jatkoi ROPO aikaisempien vuosien loistokasta suuntausta lisäten vielä muutamia kilohattiWatteja (KhW) loistokkuuteensa. Jäsenille järjestetyt tilaisuudet, saunaillat ja yritysvierailut säilyivät varsin mielenkiintoisina, antoisina ja väliin jopa luvattoman märkinä. Kyseisissä tapahtumissa yritysmaailman edustajat kertoivat totuttuun tapaan ajankohtaisista rakennusmaailman asioista sekä esittelivät yrityksiään. Kalvot olivat usein laadukkaita ja huomionarvoista oli, että samoista viidestä laatukalvosta oli jo päästy eroon eli alalla tapahtui siis myös edistytystä.

Vuoden mittaan järjestetyissä tilaisuuksissa oli jo perinteiden mukaisesti jäsenistölle ilmaiset ateriat ja virvokkeet. Ville Jokelan johdolla korostettiin vielä ehkä tätä myöhemmin miltei ROPOn motoksi noussutta periaatetta, että mikään muu kuin aika ei saa loppua kesken. Mahtoiko rakennusalan piristyminen vai ROPOn hyvin organisoidut tilaisuudet ja lupsakka hallitus olla syynä uusien jäsenien rynnistysmäiseen lisääntymiseen? Läheisiä välejä pidettiin yhä myös kunniajäseniin ja osastoon. Esimerkiksi professori Kankainen kutsui alkuvuodesta aiemminkin toteutuneeseen tyyliin vanhan ja uuden hallituksen kotiinsa illalliselle. Tarjolla oli antoisaa keskustelua, saunomista, juomista, syömistä ja juomista.

Kevään saunailta Rantasaunalla oli varsin mielenkiintoinen, kun illan vieraaksi tuli Omaisuudenhoitoyhtiö Arsenalin toimitusjohtaja Seppo Sipola kertomaan Arsenalin toiminnasta. Lisäksi professori Jouko Kankainen piti luennon. Eräässä vaiheessa luennoitsijoiden välille syntyi suukopua, joka jäi sitten puheenjohtajamme selvitettäväksi, kuka kuitenkin lopulta nestetankkauksen yhteydessä varikolla unohti koko asian ja se siitä sitten.

Wapuksi jäsenille teetettiin ostettavaksi perinteiset ROPOn sini-puna-haalarit 50 markan hintaan. Tällä kertaa mainostajina olivat perinteisen Lohja Ruduksen lisäksi Gyproc, Viking Line, CM-Systems ja oli sinne tämänkertaisena bonuksena myös Sultanin kuva eksynyt. Haalareilla kerättiin nyt varoja ROPOlaisille pääasiassa IK:n järjestämää ulkomaanexcursiota varten, jonne matkalle lähtijät saivat lopulta 500 markan apurahan – jälleen kerran monisatakertaista vastinetta jäsenmaksulle. Vappuaattona ROPO tarjosi rakennusosaston etupihalla ROPOlaisille perinteisesti ”ROPOn vauhdin” antamaa Wappusimaa ja lohivoileipiä. Jälleen kerran tilaisuus pesi Killan vappulimpparit.

Syystä tai toisesta vuoden 1998 hallitus ei saanut enää yhteyttä Tampereen sisaryhdistykseen TRATTAan, jonka kanssa ROPOlla oli ollut pitkä vuorovaikutteinen suhde. Harmi, sillä tällä kertaa olisi ollut Tamperelaisten vuoro tarjota viuluja. Liekö lama puraissut lopulta Tampereen ikääntyviä aktiiveja sinnikästä ROPOa pahemmin?

Syksyllä kutsuimme ropolaiset saunailtaan NCC Puolimatkan hulppeisiin edustustiloihin. Tarjoilu ja p:n, niin kuin Puolimatka, muotoinen uima-allas teki meihin suuren vaikutuksen. Vaikka saunailta venyi noin 3 tuntia sovittua pidemmäksi, niin silti suurin osa excuilijoista siirtyi vielä satamakaupunkimme yöeläimiksi.

Heti ROPOlaisten IK:n ulkoexculla edukseen esiintymistä seuranneena päivänä järjesti jo ROPO perinteisen Rakentamistalouden päivän, jossa Isover, JP-Terasto, CM-Systems ja Rakennus Lemminkäinen kertoivat päivänpolttavia asioita ja uutisia rakennusmaailmasta. Rakentamistalouden päivä kruunattiin merihenkisellä risteilyllä, jonne oli järjestetty bussilla yhteiskuljetus. Viking Linelta oli myös varattu alkuillaksi kokoustila, jossa ROPOn kunniajäsen ja kummihenkilö professori Kankainen puheen sijasta komensi risteilijät saunaan.

Syksyn viimeisenä, muttei todellakaan vähäisimpänä tilaisuutena, järjestettiin jo perinteikäs Wanhojen Bartojen ilta Otaniemen Rantasaunalla. Esiintyjinä olivat Rakennusgemini ja SRV Viitoset. Osallistujia oli varsin runsaasti ja erityisen ilahduttavaa oli monen vanhan ROPOlaisen osallistuminen kyseiseen tilaisuuteen. Myös tarjoilut olivat luonnollisesti siitä parhaasta päästä.

Lienikö pelkkää sattumaa vai annettiinko kenties Mikä Häkkisen maailmanmestaruuden kunniaksi myös ROPOssa vetovastuu kahdelle edellisen vuoden hallituksessa vaikuttaneelle Mikalle. Tällöin sihteeri Mika Leppänen nousi paalupaikalle kerhon puheenjohtajaksi ja excursiomestari Mika Pohjolainen niin ikään podiumille varapuheenjohtajaksi vuodelle 1999. Vanhasta hallituksesta lisäksi rahastonhoitaja Touko Kontro jatkoi omassa virassaan. Uusia hallituksen jäseniä olivat sihteeri Tapio Leino, isäntä Juuso Hietanen ja excursiomestari Jarmo Lempinen.

Tietokoneiden ohjelmistojen kehittyessä ja vähitellen kaupallistuvan Internetin suosion kasvaessa oli jo vuoden 1998 hallitus jatkanut viisi vuotta aikaisemmin aloitettua suuntausta tietoteknisempään ROPOon. Edellisen hallituksen aloittama sähköpostijärjestelmä saatiin kovan työn jälkeen toimintakuntoon, kuten myös kerhon omat kotisivut Internetiin uudeksi tiedotuskanavaksi. ROPO oli myös saanut edellisvuotena osastolta käyttöönsä oman kaapin, joka oli omiaan helpottamaan keskitettyä arkistointia ja historian keruuta. Vuoden 1999 hallitus olikin aktiivinen ja tarkka arkistoinnissa ja teki myös arvokasta työtä tiivistäen 80- ja 90- luvun historiaa muun muassa kotisivuja varten. Sivuille lisättiin esimerkiksi joitakin vanhoja valokuvia sekä toimintakertomuksia.

Hallitus jätti myös perinnöksi nipun ohjeita, vinkkejä ja toivomuksia tavanomaisen hallitustyöskentelyn lisäksi historiankeruun jatkamiseen ja puuttuvien historiatietojen täydentämiseen. Avuksi tehtiin myös tapahtuma- ja yrityslistoja. Muutoksen rattaat tosin pyörivät usein hitaasti toimijoiden vaihtuessa, joten esimerkiksi idea WB-iltakutsujen lähettämisestä vain sähköisesti ainaisjäsenille alkoi realisoitua lopulta vasta vuonna 2005. Tuolloin lähetettiin viimeiset paperiset kutsukirjeet WB-iltaan ja pyydettiin kaikkia loppujakin ainaisjäseniä ilmoittamaan omat sähköpostiosoitteensa. Näin ollen keväästä 2006 lähtien myös ainaisjäsenet ovat saaneet niin Wappusima-, WB-ilta kuin vuosijuhlakutsunsa kätevästi sähköpostilla. Tämä on tuonut samalla merkittävät säästöt tiedotuskuluihin.

Vuoden 1999Kerho sai vietyä antoisan ja hedelmällisen vuoden 1999 läpi toimintasuunnitelmansa mukaisesti. Yritysten kiinnostus ROPOn järjestämiin tapahtumiin oli erittäin positiivista ja tuleville hallituksille saatiin luotua paljon kontakteja. Tukijoita oli vuoden mittaan peräti 15.

Helmikuussa 17.2.1999 ROPO teki excursion Luja Talolle. Vierailulla käytiin ensin katsomassa yhtä mielenkiintoista korjaustyömaata. Tämän jälkeen siirryttiin Munkkiniemeen illanviettoon Hakan entisiin edustustiloihin. Tilat olivat hienot, tarjoilukin oli kostean hyvää ja isännillä oli mielenkiintoisia juttuja, joten ilta meni nopeasti. Paikalla oli 18 innokasta ROPOlaista.

Vuoden ehkä arvokkain tapahtuma oli ROPOn muistaessa kunniajäsen Pekka Hämäläisen eläkkeelle jääntiä 5.3.1999. Lahjaksi Pekalle tehtiin erittäin hieno ja jykevä ”rautavitonen”, kun Pekka niin tykkää golfaamisesta. Rautavitonen tehtiin kirjaimellisesti raudasta, varsi 25 millisestä harjateräksestä ja lapaosa messinkilevystä, johon kaiverrettiin onnittelut. Mailan päähän laitettiin tietenkin teekkarilakin tupsu. Juhlat pidettiin YIT:llä ja paikalle hankittiin myös RWBK soittelemaan. Maaliskuuhun mahtui myös ROPOn saunailta Rantasaunalla 29.3.1999, jossa sponsoreina olivat Tielaitos ja Projektikonsulit. Ilta meni normaalin ROPOlaisen saunaillan mukaan, joten paikallaolijat tulivat taas oppineeksi puhujilta paljon.

Vappuaatto 30.4.1999 toi hyvää arvostaville jälleen ROPOn perinteikkäät Wappusimat lohivoileipien kera. Paikalla olikin paljon janoisia ja riehakkaita ROPOlaisia ja melkein kaikki uudet haalarit saatiin myytyä jäsenille. Hallitus nosti juhlahumusta erityisesti esille sen, että yliassistentti Seppo Matala olisi liittynyt vuodeksi ROPOon, jos hänelle olisi vain löytynyt sopivat haalarit. Suurin tarjolla ollut koko kun oli 58 ja hän olisi tarvinnut haalarit kokoa 62! Tarina ei kuitenkaan kerro, täytettiinkö lupaus oikean kokoisten haalareiden toimittamisesta hänelle seuraavan vuonna. Joka tapauksessa killan limut jäivät jälleen ROPOn tarjoilujen varjoon.

Ulkomaanmatkailua kaivanneet jäsenet saivat tyydytystä tarpeisiinsa lokakuussa 20.-24.10.1999, mikäli idänsuunta kryptisine kielineen ei pelottanut. Tuolloin oli vuorossa ROPOn ulkoexcu matkakohteenaan viiden vuoden tauon jälkeen Pietari. Excursio saatiin järjestettyä neljän yhteistyöyrityksen kanssa. Exqut olivat torstaina sekä perjantaina, joten vapaata aktiviteettia jäi keskiviikoksi ja lauantaiksi. Kaikki matkalle osallistuneet 15 ropolaista vaikuttivat erittäin tyytyväisiltä myös yritysten esittelyjen ollessa mielenkiintoisia. Erityisesti Quattrogeminin järjestämä saunailta Jouni Sipiläisen johdolla oli kostea ja venäläisten pesutilojen lattioiden liukkauden koki moni ROPOlainen. Yöelämä oli Pietarissa vilkasta, mutta lopulta ryhmä pääsi kotiin, vaikka bussikin hajosi jo menomatkalla.

Jo perinteen aseman saavuttanut Rakentamistalouden päivä järjestettiin torstaina 11.11.1999. Seminaarit pidettiin tuttuun tapaan päivällä koululla ja illalla mentiin Viking Linen Cinderellalle. Myös tänä vuonna professori Jouko Kankainen piti laadukkaan laatupainotteisen päivällispuheen. Miesvoittoinen matkaseurue jaksoi harmitella myös huonoa tuuriaan risteilypäivän valinnassa – laivalla kun sattui olemaan Miss Skandinavia –kilpailu.

Marraskuulle sopi vielä kahta viikkoa myöhemmin torstaina 25.11.1999 vietetty Wanhojen Bartojen -ilta. Tilaisuuden sponsoreina olivat YIT Kiinteistöpalvelut ja Gyproc. Heidän puheidensa jälkeen hallitus esitteli niin nuorille kuin vanhoille jäsenilleen kerättyä ROPOn historiaa. Ilta oli perinteisen vauhdikas ja Wanhat Barratkin viihtyivät mukavasti saunassa. ROPO jatkoi vähän samaa teemaa myös torstaina 10.12.1999 RIL:n jouluglögeillä valmistuneiden kanssa jutustellen, jonka jälkeen kerho siirtyi viettämään ROPOlaisten omaa ”pikkujoulua” – RIL-glögien jatkoja.

Aikuisikään kasvanut ROPO oli aktiivisten ja oivaltavien toimijoidensa avulla saanut luotua vahvan joukon vuosittaisia perinteitä, joista viimeisimpänä Rakentamistalouden päivä ja risteily. Menestystä edesauttoi olennaisena osana luonnollisesti innokas jäsenkunta ja hyvät yhteistyökumppanit sekä tukijat, joille ROPOlaiset olivat sekä kaivattua työvoimaa että potentiaalisia asiakkaita. Myös suhteita Rakennusinsinöörikiltaan oli tiivistetty ja opittu limittämään tapahtumia sopivasti päällekkäisyyksien välttämiseksi. Rakennusalan pahin lama oli selvästi koettu ja ROPO saattoi lähteä uuteen vuosituhanteen kenties vahvempana kuin koskaan. Tavoitteena säilyi luonnollisesti kasvattaa jäsenmäärää entisestään ja löytää uusia nuoria ROPOn aktiivisiksi toimijoiksi. Haasteeksi 2000-luvulle jäi lähinnä, mitä uutta ja yllättävää vahvojen perinteiden rinnalle voitaisiin vielä keksiä.