Lamakauden haasteet
Teksti: Teemu Suhonen
Marraskuussa oli vaalikokouksessa valittu vaihtuvan vuosikymmenen haasteisiin vastaamaan uusi hallitus. Uuden puheenjohtajan Pekka Jeskasen johdolla oli hallituksen koko herraedustus mennyt edellisvuodelta uusiksi vain naisedustajien, sihteeri Ulla Kangasmaan ja emäntä Kirsi Elorannan, säilyessä samoina. Uutta vuosikymmentä haistelemassa ROPOn hallituksessa aloittivat varapuheenjohtaja Olli Hyppänen, rahastonhoitaja Jyrki Laurikainen, isäntä Pekka Räty sekä excursiomestarina Tuomas Särkilahti.
Jotta uusi hallitus vaihtuisi jouhevasti, juhlistettiin hallituksen vaihtoa tammikuun lopussa 30.1.1990. Yhdistyskulttuurissa, etenkin opiskelijapiireissä, on hallituksen vaihto vuotuinen tapahtuma, jossa vanha ja uusi hallitus pitävät yhdessä illanvieton mennyttä muistellen ja tulevaa miettien. Vaihto tuo yhdistystoimintaan tärkeää jatkuvuutta ja mahdollisuuden vanhalle hallitukselle antaa arvokas perintö työnsä jatkajille sekä tietysti syyn pitää hauskaa hyvässä samanhenkisessä seurassa. Tilaisuus toimii myös palkintona hyvin tehdystä hallitustyöstä, koska iltaa rahoitetaan usein varainkeruusta yli jääneillä varoilla. 80-luvulla ROPOn hallitukset olivat vaihtuneet pääsääntöisesti saunomisen merkeissä joko Otaniemen Gorsussa tai Rantasaunalla. Poikkeuksellisesti uuden vuosikymmenen hallitus vaihdettiin tällä kertaa kuitenkin ilman saunaa. Seremoniaa vietettiin kuitenkin hyvästä viinistä nauttien maukkaiden liekitettyjen pihvien loisteessa ravintola Mechelinissä.
Pääsi ROPO myös saunomaan vuoden aikana pidetyissä neljässä saunaillassaan, joista kolme vietettiin Rantasaunalla ja yksi Gorsussa. Ensimmäinen saunailta oli 27.3.1990 ja sen sponsoroi Rakennus-Ruola Oy. Sponsorin edustajana tilaisuuden alusti johtaja Pentti Voutilainen. Toinen saunailta, 22.5.1990, oli viininmaistelusaunailta Gorsussa, jonka rahoitti ROPO.
Myös vuoden kolmannessa saunaillassa Rantasaunalla 13.9.1990 huolehti ROPO jäsentensä aineellisesta ja henkisestä hyvinvoinnista, kun illalle ei saatu houkuteltua sponsoria. Neljäntenä ja perinteiseen tapaan joulukuussa vuoden viimeisenä saunailtana oli Vanhojen Partojen Ilta Rantasaunalla. Sponsoreina ja esiintyjinä olivat Jouko Salonen Oy:n toimitusjohtaja Henrik Starck ja Maarakennusliike Pekkinen E M Oy:n tekninen johtaja Pentti Virkkunen.
Ahkera saunominen jatkui myös vuoden mittaan järjestetyillä excursioilla, joissa Pasila toimi useimmiten päänäyttämönä. Excuilu alkoi jo heti tammikuussa 29.1.1990 Länsi-Pasilasta vierailulla Lemminkäisellä. Niin ikään Pasilan länsipuolelle suuntautui jo useampana vuotena toistunut vierailu YIT-yhtämän tiloihin. Toukokuussa 17.5.1990 saunottiin puolestaan Itä-Pasilassa, jonne ROPO päätyi jatkamaan iltaansa katsastettuaan ensin rakenteilla olleen Teräsbetonin Oopperatalon runkovaiheen työmaan.
Kevään tyylikkäimpiin saunomisiin lukeutui kuitenkin huhtikuinen vierailu Polarin Kirkkonummen rantasaunalle. Sinne kerholaisia oli kutsunut edellisen vuoden saunaillastakin tuttu hiljattain 80-luvun aikana eläköitynyt Polarin pitkäaikainen johtohahmo vuorineuvos Kauko Rastas. Mukana olleille avautui jälleen mainio tilaisuus kuunnella isännän kertomuksia rakentamisesta vuosien varrelta. Saunominen tapahtui savusaunan makoisissa löylyissä, iltapala oli runsas eikä konjakkikaan loppunut kesken.
Tyylillä hoidettiin myös perinteinen vappuboolitilaisuus, joka järjestettiin kauniin kevätpäivän vallitessa osaston lipputangon ympärillä. Liekö ollut seurausta Suomen kansantalouden ylikuumentumisesta konjakin huuruisissa savusaunan löylyissä, kun hallituksen kaksi nälkäistä kaverusta, Tuomas Särkilahti sekä Jyrki Laurikainen keksivät rikastuttaa booliperinnettä maittavilla lohileivillä. Suolaisen ruuan perään aina olleet herrat tulivat luoneeksi samalla yhden tyylikkäimmistä yhä vuosittain jatkuvista perinteistä.
ROPOn vuoden 1990 syksyn ohjelmassa maailmanpolitiikassa tapahtumaisillaan ollut murros Neuvostoliiton natistessa liitoksistaan ja Suomen talouden jatkuvan kasvun taittuminen kohti vääjäämätöntä lamaa näkyi selvästi. Viro oli nimetty uudelleen Viron tasavallaksi Viron sosialistisesta neuvostotasavallasta, kun ROPO teki marraskuussa edellisvuoden tapaan vuoden ulkomaanexcursion Tallinnaan 9.-10.11.1990. Matkalle aistimaan Viron vielä lyhyttä vapauden ilmapiiriä osallistui 15 ROPOlaista. Reissaajat saivat myös todeta, että ravintolaillan vietto eteläisessä naapurissamme oli kohtuullisen edukasta, kun markalla sai neljä ruplaa. Ruoka ja pullo kuohuviiniä maksoivat esimerkiksi 12 markkaa. Majapaikkana toimi mainio hotelli Palace. Excursio kohdistui vanhan kaupungin ja Piritan nähtävyyksiin.
Jos oli syksylle hankala saada sponsoreita saunailloille, ei yritysvierailujakaan järjestynyt kuin yksi marraskuun lopulla 28.11.1990. Excu suuntautui Juva Oy:hyn, jossa ropolaiset saivat esityksen jälkeen jälleen saunoa sekä syödä ja konjakkiakin oli runsaanlaisesti. Kenties taantuma ei ollut ehtinyt vielä ottaa otettaan tai sitten yrityksessä tyhjenneltiin nousukauden kestitysvarastoja. Monien muiden tavoin myös Juva Oy:n kohtalona oli konkurssi seuraavan parin vuoden aikana.
Vuodelle 1991 ROPOn hallitus meni jälleen kokonaan vaihtoon uuden puheenjohtajan Juha Ahokkaan johdolla. Varapuheenjohtajana toimi Ari Timonen, sihteerinä Eeva Törmänen ja rahastonhoitajana Leena Westerholm. Isännän virkaa toimitti Mikko Silvast, emäntänä työskenteli Ulla Westerholm ja excursiosta vastasi Toni Saarikoski.
Vuoden toimintaa korostivat useampipäiväiset matkat. Kevätkaudella järjestettiin muun muassa Terasto-excun ja Rantasaunalla vietetyn saunaillan sekä perinteisten wappusimojen lisäksi kotimaan excu bussilla akselilla Lahti-Kouvola-Lappeenranta. Lisäksi loppukeväästä kerho kävi puoliksi omakustanteisella junamatkalla Oulussa 24.5.-26.5.1991 tutustumassa paikallisiin piireihin ja muun muassa kylpylähotelli Edeniin. Majoitus matkalla oli kuitenkin hotelli Apollon apartementoksessa.
Kohokohta vuodelle muotoutui kuitenkin syksylle, kun ROPO jatkoi vierailuputkeaan Viroon. Tällä kertaa panoksia oli nostettu ja kerhomme osallistui ryhmänä ”Business careers in the east” –seminaariin vastikään itsensä itsenäiseksi julistaneessa maassa. Tapahtuman järjestäjänä toimi kansainvälinen opiskelijajärjestön paikallishaara AIESEC Tallinn. Seminaari pidettiin 18.-23.10.1991 lähellä Tallinnaa sijainneessa seminaarikeskuksessa Suurupi House:ssa. Paikalle oli saatu kansainvälinen osanottajajoukko, kun mukana oli paikallisen Tallinnan teknillisen yliopiston opiskelijoiden lisäksi osanottajia Norjasta, Ruotsista, Suomesta, Venäjältä, Irlannista ja Amerikasta. Seminaariosuudessa käsiteltiin muun muassa Viron poliittista ja taloudellista tilannetta, omaa rahayksikköä, teollisuutta, markkinoita, tulevaisuuden mahdollisuuksia sekä mahdollisia yhteistyöprojekteja.
Mieleenpainuvimmaksi anniksi tapahtumassa jäi varmasti kuitenkin monipäiväinen ryhmätyökilpailu kehittää liikeidea, joka olisi pitkäaikainen sijoitus Eestiin. Luonnollisesti nokkelat ROPOlaiset veivät kilpailussa kärkisijan. Retkeen sisältyi myös vierailu Pietarissa, jossa joukkueelle jäi seminaarivierailujen peruuntumien vuoksi aikaa tutustua muun muassa suomalaisten urakoiman hotelli Astorian pintarakenteisiin sekä rakennusteknisiin ratkaisuihin. Erityisen mielenkiintoista, nyt 20 vuotta myöhemmin, on tarkastella Vesa Pirisen matkaraporttiin kirjaamaa arviota, että ehkä kymmenessä vuodessa Eestin talouselämä pyörisi jotenkuten länsimaiseen malliin, mutta vasta kahdessakymmenessä vuodessa eli tämän kirjan julkaisun aikoihin systeemi toimisi paremmin kuin kohtalaisesti. Arvio on ollut kohtalaisen realistinen, hyväksyttiinhän Viro Euroopan unionin jäseneksi noin 13 vuotta myöhemmin vuonna 2004 ja 20 vuotta myöhemmin 2011 Viro siirtyi käyttämään euroja.
Hyvien Tallinna-kokemusten innoittamana vuoden 1992 aluksi hallitusta päätettiin vaihtaa johtokunnan vaihtositsillä Tallinnaan. Toimijoiksi tuli jälleen puhdas paletti puheenjohtajanaan Arttu Salmenvaara. Varapuheenjohtajana toimi Markku Angerpuro, sihteerinä Arttu Ruismäki ja rahastonhoitajana Tommi Kokkonen isännän pesti meni Erkki Teittiselle ja emännän Päivi Koskelalle. Exqumestarin viitan otti edellisvuoden Viron seminaariretken sanoiksi paperille pukenut Vesa Pirinen.
Taloudelliset ajat olivat kiristyneet laman tultua täydellä voimalla koko Suomen päälle. Samalla olivat sulkeutuneet useimpien yritysten ylimääräiset rahahanat, kun työttömyys samalla jatkoi kasvuaan räjähdysmäisesti. Myös ROPO sai sinnitellä keskellä huonoja talousnäkymiä, joiden mukaan johtokunta joutui ohjaamaan toimintaansa. Opiskelijoiden kiinnostus kerhossa pyrittiin säilyttämään suunnittelemalla iskeviä rekrytointimainoksia. Varoja kerättiin talkootyöllä ja kulusäästöjä tuli esimerkiksi tekemällä makuupussimatka Tampereen TRATTAn vieraiksi kutsusta. Tampereella ROPO pääsi tutustumaan muun muassa Tampere-taloon.
Myös ROPOn hallituskuviot olivat hieman sekaisin muun muassa puheenjohtajan lähtiessä lamaa pakoon Ranskaan jonkinlaiseen vaihto-ohjelmaan kauppatieteilemään alkukesästä 1992 palaten riveihin vata syksyllä 1993. Hallitus jatkoikin poikkeuksellisesti samalla kokoonpanolla myös toimikaudelle 1993, jolloin yhä lähes puolet oli töissä tai ”opiskelemassa” maailmalla nähdäkseen, olisiko sittenkin muu maa mansikka.
ROPOn toiminta kuitenkin jatkui taukoamatta vuodesta toiseen samalla, kun monilta muilta ammattiainekerhoilta loppuivat aktiiviset toimijat. Keväällä 1993 oli vuorostaan TRATTAn vuoro tulla Otaniemeläisten vieraiksi 23.-24.4.1993. Ohjelmassa oli muun muassa tutustumista Kaisaniemen metroaseman työmaahan ja rakentamistalouden oppituolin esittelyä. Keväällä ROPO järjesti oman kotimaan ”pitkänsä” 28.10.-29.10.1993.
Hallituksen ansioksi on myös nähtävä pyrkimys teknistyvässä maailmassa entistä vahvempaan tietotekniikan hyödyntämiseen hallitustyöskentelyssä. Näihin helpotuksiin lukeutuvat muun muassa ROPOn perinteisen markka-tupsu-kypärä –logon skannaaminen käytön helpottamiseksi ja jäsenrekisterin ajantasaistaminen lopullisesti excel-taulukoksi hyväksikäyttäen muun muassa RIL:n jäsenrekisteriä ja tiedustelua Wanhojen Partojen illassa. Lisäksi vuoden aikana tehtiin periaatepäätös kaikkien merkittävimpien tapahtumien valokuvaamisesta ja arkistoinnista diafilmille ROPOn toiminnan ikuistamiseksi toisaalta jälkipolville ja toisaalta toiminnan esittelemisen helpottamiseksi.
Vuosi 1994 alkoi hieman sekavissa merkeissä, kun koko hallitus viimein vaihtui kertarysäyksellä. Näin ollen uusi hallitus joutui heti alkutöikseen määrittelemään omat ja uudet toimintalinjat toimintaansa koko toimikaudekseen. Uusien tuulten voidaan kuitenkin sanoa olleen hyvä piristysruiske laman keskellä. Vuoden 1994 hallituksen muodostivat puheenjohtaja Samuli Valkama, varapuheenjohtaja Riku Kolhonen, sihteeri Puntus Ristikartano, rahastonhoitaja Lassi Ropponen, isäntä Tuomo Häyrinen, emäntä Kirsi Piira sekä excursiomestari Pekka Kylkilahti. Hallituksen vihdoin vaihtuessa välivuoden jälkeen voitiin jälleen järjestää hallituksen vaihto, joka suuntautui myös tällä kertaa Tallinnaan.
Maaliskuussa järjestettiin ylimääräinen vuosikokous, jossa YIT:n Pekka Hämäläinen päätettiin valita ROPOn kolmanneksi kunniajäseneksi. Kruunajaispäiväksi valittiin päivä ennen vappuaattoa 29.4.1994. Valinnan perusteena oli toiminta ROPOlaisten hyväksi järjestäen myös laman aikana runsaasti diplomityöpaikkoja. Hämäläisen valintaan kulminoituivat hyvin kuvaavasti 90 –luvun alun vaikeat taloudelliset ajat ja niistä ylipääseminen kovalla työllä ja katseella tulevaisuuteen niin ROPOn kuin YIT:n kannalta.
Kevään saunaillan puhujana oli CM-urakointi. Huhtikuussa ROPO sai jälleen haalarit, joita teetettiin 12 kappaletta. Kaikki menivät kaupaksi. Toukokuussa ROPOlla oli 10 hengen joukkue juoksemassa Akateemisessa Wartissa. ROPOn joukkue haastoi myös labran joukkueen leikkimieliseen kisailuun ja saunomiseen, mutta kukaan labrasta ei kuitenkaan uskaltautunut paikalle. Vuoden toinen yritysvierailu suuntautui YIT:lle, jossa isäntänä oli Pekka Hämäläinen ja aiheena YIT:n kehityshankkeet ja tulevaisuudennäkymät diplomitöiden kannalta. Myös keskikesällä järjestettiin saunailta Otaniemen Rantasaunalla.
Lokakuussa puolestaan järjestettiin excursio villiin itään yhdessä MVR-kerhon kanssa. Mukana oli 32 exculaista ja kohteina olivat Pietarin rakennuskohteet ja sotilaskylät. Onnistuneen retken kaatajaiset pidettiin Jämeräntaival 3A:ssa saunan ja matkakuvien katselun merkeissä. Loppuvuonna pidettiin myös tuttuun tapaan Wanhojen Partojen ilta Rantasaunalla, jota sponsoroivat Lemminkäinen, Partek ja Trioflor. Paikalla oli noin 50-60 vanhaa ja uutta ROPOlaista.
Vuoden lopuksi ROPO järjesti vielä railakkaan uudenvuodenjuhlan perjantaina 30.12.1994 Tapahtumia ja ennen kaikkea aktiivisuutta tuntui jälleen riittävän. Laman pohja oli jo koettu ja taantuma oli taittumassa talouden kääntyessä hiljalleen uuteen nousuun. Samoin oli myös ROPOlla jo uusia suunnitelmia mielessään vastaukseksi hankalien aikojen haasteisiin.