Olemme koonneet ROPOn 30-vuotishistoriikin päätekstit näille sivuille, jotta sinäkin pääsisit tutustumaan kerhon tapahtumarikkaaseen historiaan.

Lue myös historiikin isän, ainaisjäsen Teemu Suhosen, esipuhe sekä tiedot kokoelman valmistelleesta työryhmästä.

 

Teksteihin pääset alla olevasta sliderista.

Historiikin valmistellut työryhmä 2007

Puheenjohtaja: Teemu Suhonen
Tuomas Alanne
Mikko Leino
Eero Lehtomäki
Outi Persson
Heikki Kurtti

Historiikin toteuttanut toimikunta 2009–2011

Puheenjohtaja: Teemu Suhonen
Outi Lötjönen
Lauri Riikonen
Antti Ruuska
Markus Behm
Perttu Valtonen
Konsta Tuokko

ROPOn hallitus 2011

Taitto: Olli Olkkonen

30 VUOTTA SAUNAA, SIMAA JA KEKSIÄ
Rakentamistalouden kerho – ROPO ry:n 30-vuotishistoriikki
© Rakentamistalouden kerho – ROPO ry
ISBN 978-952-92-9603-3 (PDF)

Esipuhe

Periaatteessa aloitin työn historiikkia varten jo ennen kuin idea ja toivomus teoksen kasaamisesta oli Kari Vuorelan (pj. ’96) toimesta heitetty ilmoille ROPOn 25-vuotisjuhlissa vuonna 2006. Juhlia varten kunniapuhujaksi oli nimittäin kutsuttu ROPOn historian ensimmäinen puheenjohtaja Jari Silventoinen ja hän pyysi puhettaan varten muun muassa vanhoja pöytäkirjoja verestämään muistia ROPOn perustamiseen johtaneista vaiheista. Tiedottajan roolissa lähdinkin kaivelemaan kaappimme kansioita alun perin tarkoituksena löytää lähinnä tuo yksi etukäteen ehkä jopa tylsältä kuulostanut pöytäkirja, mutta löysin itseni lopulta vielä iltamyöhään innoissani selaamassa kansioita ROPOn historiaa läpikäyden. Mielessä oli päällimmäisenä kysymys: miksi tästä kaikesta ei ole kerrottu missään yhtään mitään? Olin toiminut siinä vaiheessa ROPOn hallituksessa jo toista vuotta tiedottajana, mutta siitä huolimatta hallituksellamme ei ollut paljoakaan käsitystä ROPOn värikkäästä historiasta. Viimeksi asia oli ollut ilmeisesti puheena 1999 ja 2001, kun kerhon historiasta oli kasattu muutaman sivun tiivistelmä, jälkimmäisessä tapauksessa silloinkin vuosijuhlan kunniaksi.

Teekkarikulttuuri on kiehtonut minua pienestä pitäen, mutta ennen kaikkea opintojeni alkamisen jälkeen. ROPOn historia vaikuttikin teekkariperinteeltä parhaimmillaan. Historiaa enemmän tutkittuani ei ole enää epäselvää, miten ROPOsta on kehittynyt Raksan johtava ammattiaine- kerho – sen historia, kun on puhdasta legendaa. Samalla rupesi hieman harmittamaan, että aivan vastaaviin tempauksiin ei tämän päivän kiireellisellä opiskelutahdilla enää meinaa löytyä tarpeeksi vapaaehtoisia innokkaita ja se jos mikä on sääli. Siinä on samalla yksi tavoite lisää tälle kirjalle – saada uudet teekkarisukupolvet innostumaan ja ennakkoluulottomasti herättelemään innokkuutta tempaamisperinteeseen. Tarpeeksi hullu ajatus toteutuessaan tuottaa yleensä myös suurimman tyydytyksen ja parhaat naurut, vaikka se tarkoittaisikin muutaman kotitehtävän jäämistä tuonnemmaksi. Näitä elämyksiä tai ylipäänsä mahdollisuuksia toteuttaa jotain todella mielikuvituksellista ei helpolla tule enää työelämään siirtymisen jälkeen. Siinä vaiheessa teekkaritempauksien eteen käydyt ideapalaverien opit siirtyvät mahdollisesti kekseliäämpinä innovaatioina yritysten ja teollisuuden tuotekehitykseen.

Kun viimein haaste oli annettu historiikin tekemiseen, tunsin ROPOn menneisyydestä innostuneen vaikuttuneena olevani juuri oikea henkilö hommaan ROPOn kaapin kanssa vietettyjen tuntien jäljiltä. Ilmoitin heti kiinnostukseni projektin vetoon ja sain lopulta hallitukselta siunauksen vaativaan työhön. Tuntui paremmalta ajatukselta, että tarinat kertoo joku kerhon sisältä ulkopuolisen ammattilaisen sijaan. Tekstiin haluttiin tällä ROPOmaisen rento tunnelma ja samalla osoittaa, että samaan tapaan kuin muut tilaavat saunailtoihin valmisruokia keittää ROPO aina omat keitoksensa mieluummin itse. ROPO on sekä syntynyt talkoilla että noussut asemaansa talkoilla.

Jonkin aikaa tätä projektia vedettyäni ymmärsin millaisen vastuun olin ottanut. Vastuulla en tarkoita pelkästään aikataulupaineita ja riittävästi tyhjiä sivuja täyttäviä sanoja sekä kuvia, vaan vastuuta kertoa ROPOn tarina sellaisena kuin useimmat kollegat ja yhteistyökumppanit tulevat sen lopulta muistamaan ja sellaisena kuin tulevat sukupolvet kerhossa toimiessaan tulevat ROPOn ymmärtämään. Kertoa tuo tarina mahdollisimman paikkansapitävänä, mutta samalla riittävän elävänä, että kerhomme hienot vaiheet pääsevät todella arvoiselleen tasolle. Sanoilla on valtaa ja etenkin sillä miten kirjoittaja ne valitsee. Kiitos kuitenkin kaikille niille, jotka korjasivat välillä lennokasta kielenkäyttöäni takaisin maanpinnan tasolle tai auttoivat oikolukemisessa. Kiittää ei pidä unohtaa myöskään mainiota historiikkitiimiä, ROPOlaisia, yhteistyökumppaneita, ystäviä ja luonnollisesti äidinkielenopettajia sekä erityisesti Ninaa ymmärtämisestä ja tuesta stressin keskellä. Lisäksi haluan onnitella sinua lukijaa hyvästä valinnasta. Toivotan antoisia lukuhetkiä!

Nähdään taas niin Wappusimoilla, Wanhojen Bartojen Illoissa kuin vuosijuhlissakin – niin ja miksei myös ammatillisissa yhteyksissä!

Teemu Suhonen
ROPOn Tiedottaja ‘05-’10
DI, Ainaisjäsen, Historioitsija